Voor Leden

Gasslang en regelaar

Een hoop tuinders blijken niet op de hoogte te zijn van het feit dat er in de gasslang een jaartal staat, wat bepalend is voor de levensduur. De levensduur van een gasslang is twee jaar.
Na twee jaar bestaat de kans dat de slang door uitdroging niet meer veilig is. Als de slang gaat lekken, is dit zeer gevaarlijk. Niet alleen u loopt dan gevaar maar ook de mensen om u heen.
Propaangas is zwaarder dan lucht en gaat langs de grond zakken op zoek naar het laagste punt. Slechts één vonkje is voldoende om brand, of nog erger, een explosie te veroorzaken. Ook de drukregelaar is beperkt te gebruiken. In de regelaar staat ook een jaartal. De regelaar zal niet vanzelf minder worden van kwaliteit. Alleen gebruik van de regelaar heeft invloed op de kwaliteit. Bij een regelaar kun je uitgaan van 5 jaar na het eerste gebruik alvorens deze niet meer veilig zou kunnen zijn. Bij brand of een explosie worden deze zaken gecontroleerd door een expert van de verzekering of een onderzoeker van de brandweer. Bij constatering van te oude slang of regelaar zal de verzekering niet overgaan tot uitbetaling, en als er slachtoffers vallen bij dit ongeluk, zal de aansprakelijkheid bij de veroorzaker worden neergelegd. Kortom, kijk uw slagen en regelaars na en voorkom een hoop narigheid.
Nog een tip, in de tuinwinkel zijn slagen en regelaars te koop.